Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy
Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy. Portugalskie Caldo Verde, francuski Gratin czy Casserole – wybór inspiracji jest ogromny. Oryginalnie przyprawione, zestawione w ciekawe połączenia smaków ponownie zyskują nasze zainteresowanie. I słusznie!
Choć ziemniaki często postrzegane są jako warzywa pospolite, mają wiele do zaoferowania. Swobodnie możemy włączyć je do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim są niskokaloryczne – w 100 g kartofli gotowanych w wodzie znajdziemy jedynie 75 kcal. Co więcej, miąższ z ziemniaków zawiera lekkostrawne węglowodany, wysokiej jakości białko i błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie umożliwiając poprawną perystaltykę jelit. Szczególnie lubiane i smaczne młode ziemniaki są także wartościowym źródłem witaminy C – średniej wielkości bulwa zawiera ok. 16 mg. Warto więc uwzględnić kartofle w codziennym menu, nie tylko jeśli zależy nam na odporności, ale również gdy chcemy mieć piękną cerę. Ziemniaki mają bowiem właściwości nawilżające oraz zmiękczające i znajdziemy w nich wiele minerałów: potas i fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Reasumują: im częściej jemy pyry, tym lepiej dla naszego zdrowia i urody. Jak zatem przygotowywać kartofle, aby regularnie czerpać z ich dobroczynnych właściwości?
Stłuczony, jak ziemniak
Na polskich stołach – szczególnie jesienią i zimą – ziemniaki występują najczęściej w postaci puree. Ta kremowa masa powstała z połączenia ubitych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła gości na stołach zwyczajowo jako dodatek do mięs i sosów. Wskazówka! Trzeba zwrócić uwagę, aby ziemniaki nie tuczyły, dlatego nie należy łączyć ich z tłustymi potrawami. Planując codzienne menu, warto pamiętać także o tym, że utłuczone pyry są również składnikiem pysznych, sprężystych klusek: śląskich z dziurką, malutkich kopytek i wypełnionych miąższem knedli z owocami. Doskonałą bazą do przygotowania szybkich i wartościowych potraw ziemniaczanych jest Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, która posiada wiele możliwości przygotowania. Entuzjaści grilla mogą przyrządzić ją na rozgrzanym ruszcie z dodatkiem świeżych warzyw i mięsa, zaś zwolennicy domowych sposobów mogą skorzystać z piekarnika, czy patelni tworząc wyśmienite dania obiadowe. Zapiekane kulki ziemniaczane, gołąbki, pierogi z farszem z kiszki lub wyrazista zupa ziemniaczana to tylko niektóre sposoby przyrządzenia tego gotowego produktu. Poszukując inspiracji na lekką i smaczną kolację możemy stworzyć natomiast całą gamę przekąsek, którym daleko do ciężkich i uważanych za niezdrowe fast food.
Przekąski, to nie tylko chipsy!
Kartofle, ziemniaki, pyry jakby ich nie nazwać stanowią bazę dla wielu przekąsek. Duża doza inspiracji płynie z kuchni wegańskiej, dzięki której wiemy jak przygotować m.in. dietetyczne frytki i chipsy z batatów. Idąc za sugestiami kuchni fusion, odświeżamy również pamiętane z dzieciństwa przepisy, jak placki ziemniaczane czy popularne w PRL-u - kotlety z kartofli. Kluczem do nowej, smakowitej jakości są odważne kombinacje smaków. Starte pyry łączymy z cukinią i marchewką, a do kotlecików hojną ręką dodajemy egzotyczną kolendrę. Z ziemniaków przygotujemy także szybkie potrawy na lekkie obiady i kolacje we dwoje. Przykładem mogą być jajeczne fritatty i tortille rodem z Hiszpanii z ogromną ilością smakowitych dodatków, zapiekane na patelni lub w piekarniku. Niezależnie od ulubionych dodatków, czy kulinarnej odwagi głównym składnikiem każdej potrawy stają się ziemniaki, uważane od wielu lat niesłusznie za bezwartościowy produkt. Poszukujący smacznych i szybkich przekąsek mogą skorzystać z wyrazistej Kiszki Ziemniaczanej doskonale sprawdzającej się jako zamiennik ziemniaków w każdej z potraw – nie tylko skrócimy czas przygotowania, ale także nadamy im wyjątkowego aromatu tworząc np. ziemniaczane muffiny.
Na danie główne
Jeśli chodzi o dania główne, to wielu Polaków nie wyobraża sobie mięsa bez dodatku kartofli. Upodobania kulinarne odzwierciedla również ilość receptur na przygotowanie ziemniaków – od wspomnianego puree, przez ziemniaki pieczone w mundurkach, z ziołami, solą morską i pieprzem, po duszone wraz z wędlinami i mięsami. Szczególnie młodsze pokolenie ceni sobie szybkie w przygotowaniu zapiekanki, dające nie tylko wiele możliwości modyfikacji, ale także doskonałą porcję energii. Metoda kulinarna jest nad wyraz prosta – lekko obgotowane kartofle układamy w naczyniu żaroodpornym z ulubionymi składnikami i zalewamy lekkim sosem. Reszta odbywa się dzięki wysokiej temperaturze - zapachy cudownie przenikają się, a warzywa lekko rumienią. Idealną bazą dla zapiekanki może być Kiszka Ziemniaczana Gzella, która nie tylko zastąpi ziemniaki, ale doda potrawom wspaniałego aromatu wieprzowiny
i przypraw. Ten regionalny produkt z Borów Tucholskich będzie świetnie smakować w połączeniu z cebulką oraz papryką, koniecznie pod pierzynką z sera żółtego.
- Ziemniaki mają bogatą tradycję w polskiej kuchni. Trudno zliczyć, ile receptur funkcjonuje w użyciu. Pewne jest jednak, że ta liczba stale rośnie. Stanowią uniwersalny, zdrowy i tani dodatek codziennego jadłospisu. O niesłabnącym zainteresowaniu tym warzywem świadczą stałe poszukiwania miłośników smaku. Przykładem jest sukces Kiszki Ziemniaczanej, regionalnego wyrobu pochodzącego z tradycyjnej kuchni borowiackiej – mówi ekspert firmy Gzella – Połączenie gotowanych polskich ziemniaków, mięsa i boczku wieprzowego oraz cebulki sprawia, że przysmak ten jest pożywnym dodatkiem do obiadu lub też samodzielną potrawą. Jej prosty skład pozbawiony dodatku: glutaminianu sodu i fosforanów, podkreśla dodatkowo naturalny regionalny rodowód z Borów Tucholskich. Warto odkryć więc na nowo zapomniane już lokalne smaki, które pozwolą na nowo delektować się doskonałością smaków sprawdzonych przez pokolenia Polaków lub też poeksperymentować z ich nowymi odsłonami w ramach kuchni fusion.