Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Lekka salatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Lekka salatka z kuleczkami ziemniaczanymi 2  Składniki:

- młody szpinak                                1 garść

- rukola                                              1 garść

- kapusta pakchoi                              1 szt.

- pomidorki koktajlowe                     8szt.

- melon                                          150g

- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka     2 garście    

Kuleczki ziemniaczane:

-  Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella    300g

-  jajko                                                    1szt.

-  zioła prowansalskie                          1 łyżka

-  papryka ostra mielona                     ¼ łyżeczki

-  bułka tarta                                      2 łyżki

-  sezam biały i czarny                        2 łyżki

- bułka tarta                                         4 łyżki

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć
w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Sos winegret:

- musztarda francuska                                 2 łyżki

- oliwa z oliwek                                            150ml

- ocet winny                                                2 łyżki

- czosnek                                                    1 ząbek

- płatki chili                                                 ¼ łyżeczki

- koperek                                                    ½ pęczka

- sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki:

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

Smacznego!