Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta to wykwintne, a zaraz proste
w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.
Składniki (4 porcje):
- 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
- 800 g krewetek (waga przed obraniem)
- ok. 600 ml mleczka kokosowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 liście limonki (opcjonalnie)
- 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 1–2 łyżki zielonej pasty curry
- 2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- liście mięty
- limonka
- papryczka chilli
Wykonanie
- Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
- Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
- Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
- Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
- Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
- Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!