Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta to wykwintne, a zaraz proste
w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
  • 800 g krewetek (waga przed obraniem)
  • ok. 600 ml mleczka kokosowego
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 liście limonki (opcjonalnie)
  • 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
  • 1–2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • liście mięty
  • limonka
  • papryczka chilli

 

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
  3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
  4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
  5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
  6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
  7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smacznego!