Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną marki Halina to pomysł na wyjątkowo smaczne i tradycyjne danie.
Składniki:
- 25 dkg mielonego mięsa
- olej
- cebula
- czosnek
- ostra papryka w proszku
- 400 g kaszy gryczanej prażonej marki Halina
- sól
- mielony pieprz
- 500 g mąki
- szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki lub okrągłej zakrętki. Cebule bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła. Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką. Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać odrobinę farszu i zlepić brzegi tak, aby pozostał on na środku. Pierogi gotujemy ok. 8-10 minut.
Smacznego!