Canelloni z ricottą
Składniki na 5 porcji:
- Passata Valfrutta 700g
- 250 g Makaronu Lasagne Arrighi
- 400 g Karczochów krojonych Ponti
- 1 cebula
- 500 g ricotty
- 50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
- garść świeżej mięty
- garść świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa
- Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
- sól i świeżo zmielony pieprz
Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.