Canelloni z ricottą

cannelloni

Składniki na 5 porcji:

  • Passata Valfrutta 700g
  • 250 g Makaronu Lasagne Arrighi
  • 400 g Karczochów krojonych Ponti
  • 1 cebula
  • 500 g ricotty
  • 50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.