Cukinie nadziewane

Muffinowe cukinie

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)                          200g

- Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) 100g

- cukinie młode okrągłe                                                    2szt.

- rozmaryn świeży                                                             1 gałązka

Dip z pomidorów suszonych:

- pomidory suszone z oleju (razem z olejem)                      200g

- bazylia świeża                                                                      3 gałązki

- papryka słodka                                                                     1 łyżeczka

- papryka ostra                                                                        1 łyżeczka

- woda                                                                                      100ml

- cukier brązowy                                                                     1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.

Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Smacznego!