Kruche tartaletki
Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)
- jajka 3 szt.
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki
- kruche tartaletki
- ulubione świeże owoce
Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie kremu:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.
Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.
Smacznego!