Kruche tartaletki

Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g  (np. „OSM Piątnica”)

- jajka                                                        3 szt.

- cukier                                                     1 szklanka

- cukier waniliowy                                   2 łyżeczki

- sok z cytryny                                         2 łyżeczki

- starta skórka cytrynowa                       2 łyżeczki

- kruche tartaletki                                        

- ulubione świeże owoce

Kruche tartaletki z kremem maslano cytrynowym i owocamiWykonanie domowego masła:

Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie kremu:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

Smacznego!