Lekkie dania z ryżem
Wiosna sprzyja lekkiej, zdrowiej diecie. To czas na oczyszczenie organizmu i odzyskanie energii po zimie. W tym celu warto wprowadzić do jadłospisu dania z ryżem. Pełne wartości odżywczych sprawią, że poczujemy się pełni sił, a jednocześnie nie obciążając żołądka. W ofercie marki Britta znajdziemy kilka rodzajów ryżu idealnych do dań obiadowych, przekąsek i deserów.
Ryż na zdrowie
Ryż to podstawa diet lekkostrawnych. Jego właściwości oczyszczające znane są od wieków osobom dbającym o zdrowie i linię. Dodaje energii, syci na długo oraz usprawnia pracę układu pokarmowego i trawiennego. Ponadto ryż dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik. W ofercie marki Britta znajdziemy wiele odmian ryżu jak choćby biały, brązowy i dziki.
Z każdym z nich możemy przygotować zdrowe i lekkie posiłki sprawiające, że nasza dieta stanie się nie tylko pełnowartościowa, ale także smaczna oraz ciekawa. Ryż biały będzie np. idealnym dodatkiem do obiadu. Ugotowany lub zapiekany z warzywami, rybą czy chudym mięsem doda nam energii na cały dzień. Ryż brązowy z kolei warto dodać do sałatek oraz zup. Ulubiony gatunek pomoże nam również przygotować pyszny deser. Wystarczy połączyć ugotowane na mleku ziarenka np. z jogurtem, twarożkiem lub owocami, a następnie całość zmiksować na gładki pudding.